facebook 

© 2017 AIA Triangle, North Carolina

2013 Residences

Classic House - View from Rear

A 1957 AIA Award Winning Home by James Webb, AIA

This Mid-Century Modern house was built in 1957 and has been beautifully maintained in accordance with the original design. It is situated in a small hillside, making the most of a dense, natural site. The interior benefits from the house’s varying height with abundant natural light from large windows, shaped ceiling and open floor plan.

Classic House - InteriorClassic House - View from Deck

Horner Residence - Front (photo: © Caidus Design)

Horner ResidenceCaidus Design

The form of the house was dictated by two main concepts – a desire to follow the basic vernacular of the neighborhood so that we were not an aesthetic counterpoint, and a functional requirement that no roof maintenance would be required. Windows throughout are positioned to take advantage of natural views, but also to maintain privacy from neighbors; the house has no blinds except for the bedrooms.

Horner Residence - DiningHorner Residence - Living

Lakeshore - Front (photo: © Michael Cincala, Weinstein Friedlein Architects)

LakeshoreWeinstein Friedlein Architects

Drawn to an infill lot for its lakeside siting, a family eagerly anticipated making the most of a scarce waterfront. The house is situated to maximize views and activities on the lakefront while providing shelter under one large roof that ends over a two-story screened porch. Two sets of pocket windows enable a 16 foot opening between the porch and kitchen, creating an indoor-outdoor room that is the center of this home.

Lakeshore - Kitchen (photo: © Michael Cincala, Weinstein Friedlein Architects)Lakeshore - Porch (photo: © Michael Cincala, Weinstein Friedlein Architects)

Lanning Residence - Front (photo: © Tonic Design / Tonic Construction)

Lanning ResidenceTonic Design / Tonic Construction

Designed around the lifestyle and budget of a young married couple and growing family, this home occupies a small site, just under four-tenths of an acre at the end of a suburban cul-de-sac. Views and window placement were organized to take advantage of the adjacent landscape while maximizing natural light. The house is distributed within two main volumes that are connected by a translucent circulation volume.

Lanning Residence - Kitchen (photo: © Tonic Design / Tonic Construction)Lanning Residence - Loft (photo: © Tonic Design / Tonic Construction)

Spring - Front (photo: © Mark Herboth Photography LLC)

SpringBuildSense Architecture

The clients expressed a love for the retro-modern style of the “atomic ranch”. The typical heavy masonry element was transformed to a delicate and lacy filter of light serving as the entry, the vertical circulation, and an orientation device. Patterned and abundant natural daylight fills the tower and adjacent spaces. With nightfall, it glows as a lantern: a beacon to the exterior and a nightlight to the interior.

Spring - Stair/Lightbox (photo: © Mark Herboth Photography LLC)Spring - Bath (photo: © Mark Herboth Photography)

Click here to see the other 2013 Residential Tour Entries