facebook 

© 2017 AIA Triangle, North Carolina

2014 Residences

4600 Gunston Place - front view (photo: © Don Kranbuehl)

4600 Gunston Place  Don Kranbuehl, AIA

This addition-renovation project seeks to bring new life to a two story colonial house. The addition involved the demolition of an existing garage and extending the house to create a new two-story entrance and dining area. The scheme is a simple parti with a new steel stair and bridge that connects the existing upper hall to a new master bedroom.

4600 Gunston Place - living (photo: © Don Kranbuehl)4600 Gunston Place - kitchen (photo: © Don Kranbuehl)

554-556 - view of front - (photo: © Raymond Goodman)554 & 556  The Raleigh Architecture / Construction Company

With density as a priority, two young families carefully considered the infill development of vacant downtown properties as one. To maximize green space, tight property lines encourage a shared courtyard created by indenting plans. Located on a busy thoroughfare with little architectural consistency, each residence claims it’s own independence through variant forms and materials while windows, locally sourced cypress and landscape walls define their likeness.

554 - interior (photo: © Raymond Goodman) 556 - interior (photo: © Raymond Goodman)

Aiyyer Residence - entry (photo: © Michael Cincala)

Aiyyer Residence  CUBE design and research

The charge was to create a home that engaged a wooded site, was modern, green, affordable, and designed for aging. The layout shifts to mediate privacy from neighbors and allows focused views of nature at every turn. The horizontal roof leads your eye out to nature, while a vertical zinc wall grounds the house and separates private and public spaces inside.

Aiyyer Residence - kitchen (photo: © Michael Cincala)Aiyyer Residence - living (photo: © Michael Cincala)

Chasen Residence - front view (photo: © Richard Leo Johnson / Atlantic Archives, Inc.

Chasen Residence  In Situ Studio

The clients are a young couple who wanted an affordable, small, sustainable, modern house in an historic downtown neighborhood that would fit well with the existing context. The response was to design a simple, two-story gabled form with a generous front porch that utilizes numerous passive and active sustainable strategies. The house has 3 bedrooms and 2 1/2 baths, despite being only 1,451 SF, and also features a screened porch in the back.

Chasen Residence - kitchen (photo: © Richard Leo Johnson / Atlantic Archives, Inc.)Chasen Residence - bedroom (photo: © Richard Leo Johnson / Atlantic Archives, Inc.)

Durham Central Park Cohousing Community - terrace  (photo: © F.O.R.M.)Durham Central Park Cohousing CommunityWeinstein Friedlein Architects

Twenty-four households pooled resources to purchase a half-acre site in industrial downtown Durham and pursue a dream: to create an environment that would support them as individuals while nurturing a new and active community. Durham’s Central Park Cohousing Community, a self-developed and co-owned apartment building represents a triumph of group intention, a turning point for its transitional neighborhood, and an exclamation in an evolving urban form.

Durham Central Park Cohousing Community - residential balconies (photo: © Weinstein Friedlein Architects)Durham Central Park Cohousing Community - commons terrace (photo: © Durham Central Park Cohousing Community)

Hawthorne Residence - front elevation (photo: © Raymond Goodman, Photographer)

Hawthorne Residence  Tonic Design / Tonic Construction

This house replaced a dark, cramped, early 20th century bungalow with modernist light, space, and form, and a strong connection between indoors and outdoors. This critical indoor/outdoor fusion was achieved by dropping the back elevation to grade and replacing the existing exterior wall with floor-to-ceiling glass, expanding the glazing throughout the shell, and replacing the original hip roof with a single-tilt roof featuring deep, cantilevered overhangs.

Hawthorne Residence - kitchen (photo: © Raymond Goodman, Photographer)Hawthorne Residence - living (photo: © © Raymond Goodman, Photographer)

Lochmore Residence - front (photo: © Ashley Ozburn Architect)

Lochmore Residence  Ashley Ozburn Architect

This project is the renovation of a 1930s Dutch Colonial house in the middle of an established neighborhood in Raleigh. While the exterior maintains its historic character, the interior was gutted and the remaining spaces are open, clean and modern. The house is owned by clients with three grown children; they requested a house that could support entertaining gracefully, while still had smaller areas for working at home or a small gathering around a winter fire.

Lochmore Residence - kitchen (photo: © Ashley Ozburn Architect)Living:GardenLochmore Residence - living (photo: © Ashley Ozburn Architect)

Click here to see the other 2014 Residential Tour Entries